Oude Apeldoornseweg 37J14, 7333 NR Apeldoorn, The Netherlands

Diafragma: de sleutel tot creatieve fotografie

Wil je meer controle over hoe je foto's eruitzien? Het diafragma is een van de makkelijkste manieren om een groots effect te bereiken! Of je nu een compactcamera, een spiegelreflex- of een systeemcamera gebruikt, met de juiste instellingen kun je echt goede resultaten behalen.

Klik om te vergroten

Wat is diafragma eigenlijk?

Het diafragma is simpel gezegd de opening in je lens die bepaalt hoeveel licht er op de sensor van je camera valt. Samen met de sluitertijd (hoelang het licht op de sensor valt) en de ISO-waarde (lichtgevoeligheid) vormt het diafragma de basis van je belichting.

Een handige manier om het te begrijpen: maak een cirkel met je duim en wijsvinger. Wanneer de opening groot is, komt er veel licht doorheen. Maak de opening kleiner, en er komt minder licht door. Je ogen doen hetzelfde: in het donker worden je pupillen groter en in fel licht worden ze kleiner.

Wat doet het diafragma met je foto?

Behalve de hoeveelheid licht, beïnvloedt het diafragma ook de scherptediepte. Dit is het deel van de foto dat scherp is. Speel je met de diafragma-instelling, dan kun je een zachte, wazige achtergrond creëren of juist alles van voor tot achter scherp vastleggen. Ideaal om creatieve keuzes te maken!

Hoe werkt het?

Het diafragma wordt uitgedrukt in f-getallen (zoals f/1.4, f/2.8, f/5.6). De verwarring zit ‘m in het feit dat een klein f-getal (zoals f/1.4) betekent dat de opening groot is, en een groot f-getal (zoals f/16) betekent dat de opening klein is.

Een paar handige vuistregels:

  • Groot diafragma (klein f-getal, zoals f/1.8): Meer licht, minder scherptediepte (onscherpe achtergrond, ideaal voor portretten!).
  • Klein diafragma (groot f-getal, zoals f/11 of f/16): Minder licht, meer scherptediepte (perfect voor landschappen!).

Diafragma en belichting

Het diafragma heeft een directe invloed op de belichting van je foto. Open je het diafragma (klein f-getal), dan komt er meer licht binnen en moet je sluitertijd korter zijn om overbelichting te voorkomen. Sluit je het diafragma (groot f-getal), dan komt er minder licht binnen en moet je de sluitertijd verlengen. Dit heet de belichtingsdriehoek en is de sleutel tot een goed belichte foto.

Wat heb je nodig?

  • Een camera met handmatige instellingen (of een stand zoals ‘Av’ bij Canon of ‘A’ bij Nikon, waarmee je het diafragma instelt en de camera de rest doet).
  • Een lichtsterke lens (bijvoorbeeld een 50mm f/1.8 is een populaire keuze, vooral voor portretten).
  • Een statief (voor lange sluitertijden bij bijvoorbeeld landschapsfotografie).

Veelvoorkomende problemen en hoe je ze oplost

  • Foto te donker? Kies een groter diafragma (kleiner f-getal) of verhoog je ISO.
  • Foto te licht? Kies een kleiner diafragma (groter f-getal) of verkort je sluitertijd.
  • Onscherpe foto’s? Kan komen door een te lange sluitertijd. Gebruik een statief of verhoog de ISO.
  • Achtergrond te scherp? Gebruik een groter diafragma (kleiner f-getal) om een zachtere achtergrond te krijgen.
  • Te weinig scherptediepte? Kies een kleiner diafragma (groter f-getal) als je meer scherpte in je beeld wilt.

Diafragma en bokeh

Een populaire techniek onder fotografen is het gebruik van bokeh, oftewel een mooie, zachte onscherpte in de achtergrond. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij portretten waar het onderwerp scherp is en de achtergrond dromerig vervaagt. Dit effect krijg je door een groot diafragma te kiezen (zoals f/2.8 of lager).

Oefening baart kunst

De beste manier om diafragma onder de knie te krijgen? Gewoon experimenteren! Pak je camera, zet ‘m op diafragma-prioriteit en probeer verschillende f-getallen. Fotografeer bijvoorbeeld een rij paaltjes en let op hoe de scherpte verandert naarmate je het diafragma aanpast.

Door te spelen met diafragma ontdek je hoe je meer controle over je foto's krijgt. Dus waar wacht je nog op? Pak je camera en ga aan de slag!