Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. Het land wordt gesplitst door de imposante Andes met zijn besneeuwde toppen. Aan de kustzijde van Peru ligt de droogste woestijn op aarde, terwijl aan de andere kant van de Andes het altijd vochtige Amazone regenwoud te vinden is. Ook het mysterieuze Machu Picchu wordt door velen gezien als hoogtepunt van het land.

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Accommodatie

U logeert tijdens uw rondreis in goede middenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met bad of douche en toilet en zijn eenvoudig, maar netjes ingericht.

Veel hotels beschikken over faciliteiten zoals een restaurant, bar, receptie en een winkeltje, maar soms is er ook een zwembad. De kwaliteit van de geselecteerde hotels wordt goed in de gaten gehouden en zo nodig worden er nieuwe hotels toegevoegd aan de accommodaties, die gebruikt worden.

Elektriciteit

In Peru is het voltage veelal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor (m.n. in de jungle).
Controleert u eerst goed wat het voltage is anders kunnen uw apparaten misschien beschadigd raken.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is hier dus een “wereldstekker” voor nodig, de zogenaamde ‘Amerikaanse’ stekker, deze hebben twee platte polen.

Eten en drinken

Peru heeft een groeiende reputatie op culinair gebied. De laatste jaren is de Peruaanse 'cuisine' hoogstaand in Zuid-Amerika. De lunch is voor Peruanen de belangrijkste maaltijd van de dag en van ongeveer 13.00 tot 16.00 uur hebben veel restaurants een bord buiten hangen met daarop het menu van de dag. Dit zijn meestal uitstekende maaltijden met soep, een hoofdgerecht, frisdrank en soms zelfs een toetje, maar sommige restaurants hebben slechts één menu, waarbij u kunt kiezen uit een aantal gerechten.

Het meest geserveerde bestanddeel van zowel lunch (Almuerzo) als avondeten (merienda of Cena) is rijst, gebakken aardappels of friet zijn een bijgerecht in Peru.
Ook geplette en gebakken banaanschijfjes (Patacones) worden vaak geserveerd bij de warme maaltijd.

Peru's bekendste niet-alcoholische drank is ongetwijfeld Inca Kola: een felgeel, mateloos populair en uiterst zoet drankje. Alle 'gewone' frisdranken zijn ook algemeen verkrijgbaar. Naast de bekende en minder bekende frisdranken zijn verse vruchtensappen populair, maar let op: deze sappen worden soms aangelengd met water of melk en zijn dus niet altijd bacterieveilig.
Mineraalwater met of zonder koolzuur (con of sin gas) is in de grotere plaatsen algemeen verkrijgbaar, maar in de kleinere stadjes is soms alleen koolzuurhoudend water verkrijgbaar.

Prijsindicatie van maaltijden:
Ontbijt: tussen 2 en 5 euro.
Lunch: aan te raden zijn de dagmenu's, voor 5 tot 8 euro heeft u vaak een soep, hoofdgerecht en nagerecht.
Diner: tussen 8 en 15 euro, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory cards zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. Daarom het advies neem voldoende opslagruimte voor uw camera mee, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory cards voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
 

Bijzondere Wetenswaardigheden


Machu Picchu
 Machu Picchu werd pas in 1911 ontdekt door de Amerikaanse archeoloog Bingham. De Indianen wisten echter allang van het bestaan af en verbouwden al jarenlang hun gewassen op de Inca akkers rond het stadje. Machu Picchu mag echt het meest spectaculaire pré-Columbiaanse monument van Zuid-Amerika genoemd worden. Niet alleen de ligging is schitterend, maar ook de omvang van de gebouwen en ruïnes is enorm indrukwekkend.

Het is niet zo gek dat het stadje pas zo laat ontdekt is. Het ligt namelijk op de top van een berg en is volstrekt onzichtbaar vanuit de dalen. Bovendien was het geheel overwoekerd door planten toen Bingham het in 1911 ontdekte.

Wat Machu Picchu nu precies was, is echter altijd een mysterie gebleven. Was het een burcht, een religieuze hoofdstad of een sacrale plaats? Niemand weet het en omdat de Inca's het schrift niet kenden, zal het ook altijd giswerk blijven. Uiteraard zullen de gidsen ter plaatse de meest interessante en boeiende verhalen hebben, maar deze zijn vaak meer gebaseerd op een levendige fantasie dan op de werkelijke doch onbekende feiten.
 
Wereldwonder
Wist u dat de Machu Picchu op 7-7-'07 gekozen is tot één van de zeven wereldwonderen? Ruim honderd miljoen mensen stemden via internet of sms op hun favoriet. De organisatoren hopen dat de nieuwe lijst een alternatief vormt voor de bestaande lijst die al ruim tweehonderd jaar oud is, waar overigens alleen de piramide van Cheops nog bestaat, van de andere bouwwerken is niets over.
 
Werelderfgoed
Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat onvervangbaar en uniek is en beschouwd moet worden als eigendom van de hele wereld. Het gaat hier om monumenten, gebouwencomplexen en landschappen. De commissie voor het Werelderfgoed heeft als voornaamste taak het opstellen van de lijst van het Werelderfgoed. De volgende projecten in Peru staan op de lijst:

1983 De stad Cuzco 
1983 Historisch heiligdom van Machu Picchu
1985 Archeologische plaats Chavin
1985 Nationaal park Huascaran
1986 Archeologische zone Chan Chan
1987 Nationaal park Manú
1988 Historisch centrum van de stad Lima
1990 Nationaal park Rio Abiseo
1994 Lijnen en geogliefen van Nazca en Pampas de Jumana
2000 Historisch centrum van de stad Arequipa
2009 Heilige stad Caral-Supe
 
De tien hoogste bergen van Peru
  1. Huascarán Sur - 6768 mtr. in de Cordillera Blanca bergketen
  2. Huascarán Norte - 6655 mtr. in de Cordillera Blanca bergketen
  3. Yerupajá Grande - 6634 mtr. in de Cordillera Huayhuash bergketen
  4. Yerupajá Sur - 6615 mtr. in de Cordillera Huayhuash bergketen
  5. Corupuna - 6425 mtr. in deChila bergketen
  6. Huantsan - 6395 mtr. in de Cordillera Blanca bergketen
  7. Huandoy Norte - 6395 mtr. in de Cordillera Blanca bergketen
  8. Ausangate - 6372 mtr. in de Cordillera Vilcanota bergketen
  9. Siula Grande - 6356 mtr. in de Cordillera Huayhuash bergketen
  10. Huanday Oeste - 6356 mtr. in de Cordillera Blanca bergketen   
Taal
Naast het Spaans, dat in Peru 'Castellano' genoemd wordt, heeft sinds 1975 ook het Quechua, gesproken door de indianen van het centrale bergland, de status van officiële taal; de indianen rond het Titicacameer spreken Aymará en de Amazone-indianen spreken weer een veelheid van hieraan niet-verwante talen.

Spaans wordt door ca. 70% van de bevolking gesproken. Het Quechua wordt door de meerderheid van de indiaanse bevolking gesproken. Het Aymará wordt nog door zo’n twee miljoen mensen in Peru en Bolivia gesproken. Het Quechua en het Aymará waren geen geschreven talen en hebben ook nu nog stees geen officiële spellingswijze, waardoor de spelling van plaats tot plaats verschilt.

Onderstaand woordenlijstje geeft duidelijk aan hoezeer de drie belangrijkste talen in Peru van elkaar verschillen:

Nederlands    Spaans    Aymará     Quechua
een                 uno           maya          u’luc
twee               dos           paya           iscai
drie                 tres           quimsa        quinsa
vijf                  cinco          pe(i)sa       phisca
tien                diez            tunca         chunca
morgen           mañana      arumanti      tutamanta
zoon               hijo           yoka            churi
zwart              negro        chiara          yana
neus               nariz          nasa            senca
 

Geld en Valuta

De nationale munteenheid is de Peruvian Nuevo Sol (PEN)
1 Euro staat gelijk aan ongeveer 3,74 PEN (koers oktober 2011) 
De PEN, ook wel Sol genoemd, bestaat uit 100 centen en is onderverdeeld in muntjes van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent. Biljetten zijn er in 10, 20, 50, 100 en 200 Soles.

Reischeques en contant geld
Pinnen gaat heel makkelijk in Peru. Direct op de luchthaven van Lima kunt u al Sol pinnen en dit is ook de makkelijkste, simpelste en snelste manier om aan geld te komen in Peru.
Euro’s worden steeds meer geaccepteerd en in de grote plaatsen kunt u deze makkelijk inwisselen, maar in de kleine dorpen kan dat nog wel eens lastig zijn. Maar, de wisselkoers voor de Euro is slecht. Dollars kunnen eigenlijk overal, ook in kleinere dorpjes worden omgewisseld.
Let er op dat uw dollars en/of euro’s er vlekkeloos uitzien! Gescheurde, gekreukelde, beschreven of vuile biljetten worden namelijk nergens geaccepteerd. (Grootschalige vervalsing ligt hier ten grondslag van.)

Travellercheques, zijn eigenlijk overbodig geworden, u kunt deze bij de meeste wisselkantoortjes, Casas de Cambio's, nog wel inwisselen, maar afhankelijk van welke bank kan een kleine toeslag berekend worden. Buiten de grote steden kan dit bovendien een langdurig proces worden.
De beste wisselkoers krijgt u voor uw contante Dollars en Euro's bij de straatwisselaars.
Let er wel op dat de wisselaar een registratiekaart met pasfoto opgespeld heeft en u geen valse Soles/PEN in de handen stopt.

Nuttige adressen

Ambassade van Peru in Nederland: Nassauplein 4 2585 EA Den Haag tel: 070-3653500 Consulaat Generaal van Peru Amsteldijk 166 1079 LH Amsterdam Tel: 020-6228580 Ambassade van Nederland in Peru: Avenida Principal 190 Urb Sta Catalina, La Victoria Postadres: Casilla 71, Lima 100 Tel: 00511-476 1069/1193/1266/1289 e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Paspoort en Visum

Uw paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn en moet minstens nog één lege visumpagina bevatten. Verder kan u gevraagd worden naar een bewijs van een retourvlucht, of een vlucht naar een volgende bestemming, inclusief de daarbij behorende documenten. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. Met welk reisburo we ook reizen, geen van hen aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques,
fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies of diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering en zeker een kopie van uw medisch paspoort, (evt. aangevuld met de Latijnse namen van uw medicijnen) en het telefoon- en faxnummer van de reisorganisatie.
Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door plaatselijke Engelstalige gidsen, welke in de meeste gevallen woonachtig zijn in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. In de natuurparken maken we soms gebruik van lokale Spaanssprekende gidsen, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen. Indien nodig zal uw reisleiding daar voor vertaling zorgen.

Souvenirs

Het wemelt in Peru van de hebbedingetjes. Zorgt u er dus voor dat uw koffer op de heenreis niet al te vol zit, want terug zult u daar zeker spijt van krijgen. Op de vele leuke, kleine, marktjes vindt u bijv. schitterende handgeweven poncho's, truien en handschoenen, maar er is nog veel meer te koop, zoals carnavalsmaskers, siervoorwerpen, ceramiek en halskettingen.
Het is teveel om op te noemen, maar let wel een beetje op het eindgewicht van uw koffer! Op sommige markten kunt u zelfs ruilen!
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

Telefoon, internet en post

Faxen kan, tegen een kleine vergoeding, in de meeste hotels. In de grote steden van Peru is telefoneren geen enkel probleem en bijv. in Lima, Cuzco, Iquitos en Arequipa vindt u openbare telefooncellen van waaruit u met een telefoonkaart kunt bellen.
Met munten bellen is uiteraard ook mogelijk, maar voor een internationaal gesprek bijna niet te doen.

Let op: soms moet je voor een internationaal gesprek een minimum van drie minuten betalen en dat kan vrij prijzig worden aangezien een minuut bellen al ongeveer € 3,50 kost.

Internet heeft in Peru de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en u vindt bijna overal internetcafés, zeker in grote steden zoals Lima, Cuzco en Arequipa en Puno.

De verspreiding van de post in Peru is aanzienlijk verbeterd sinds deze wordt geregeld door een particulier bedrijf, Serpost S.A. Een brief vanuit Peru naar Europa of de Verenigde Staten doet er nu tussen de 5 en 15 dagen over. Deze service is betrouwbaar, maar voor extra belangrijke stukken, kunt u de certificado ofwel de aangetekende postservice gebruiken.
Bij de grote postkantoren bestaat verder ook de mogelijkheid om post te ontvangen.

Tijdsverschil

Tijdens de wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd is het er 7 uur vroeger.

Tips en fooien

Het geven van fooien is in Peru heel gebruikelijk.
Wanneer u tevreden bent met de service, kunt u een fooi geven van ongeveer 15% van de totale rekening.
In landen als Peru ontvangt personeel dat werkzaam is in de toeristische sector namelijk maar een minimaal inkomen en ieder extraatje wordt zeer gewaardeerd.
Controleert u daarom altijd de nota.
Wanneer het service- of bedieningsgeld niet is inbegrepen, kunt u daar iets bijleggen.

Als richtlijn kunt u de volgende bedragen aanhouden: taxichauffeurs 15% van de rekening, kamermeisjes US$ 1,- per dag, bellboys US$ 0,50 per koffer, de chauffeur tijdens uw rondreis US$ 2,- en de gids US$ 3,- per dag.
Veelal wordt in samenspraak met de reisleiding een fooienpot gemaakt, zodat u niet ieder moment van de dag in de buidel hoeft te tasten.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter: Aanbevolen vaccinaties: DTP, Hepatitis A en B.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de daarvoor bestemde instanties zoals de GG & GD, Meditel e.d. De GG & GD heeft een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505. (niet gratis.) Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Let u verder goed op wat u eet. Vermijd ijsblokjes, rauwkost, rauw vlees en melkproducten. Het frequente optreden van darmproblemen is hier het bewijs van, maar ook in dit geval is uw reisleider/ster weer uw aanspreekpunt. Heel soms kan namelijk een bezoek aan een arts nodig zijn om verdere problemen te voorkomen. Ieder hotel heeft afspraken met, goede, lokale artsen.
Op grote hoogten kunt u last krijgen van soroche oftewel hoogteziekte. Dit probleem wordt veroorzaakt door het te snel winnen aan hoogte en kan zorgen voor hoofdpijn, moeite met ademhalen en kan, in het ergste geval, zelfs dodelijk zijn.
Naar een lager niveau afdalen is de eenvoudigste oplossing, maar ook ademhalingsoefeningen zijn effectief. Eet in ieder geval niet teveel, zeker geen zware maaltijden en vermijd het gebruik van alcohol, tabak, pijnstillers en slaapmiddelen.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn.
U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn. Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust!
 
Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, dan kan in zo’n geval advies van een lokale arts vaak verdere problemen voorkomen. Neem daarom geen risico en bij twijfel altijd een arts raadplegen!

Vaccinaties/Gezondheid II

In dit land dient men er altijd rekening te houden met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat we aanraden dat u rustig aan doet op grote hoogtes. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk.
Wij adviseren u dan ook om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast rustig aan doen, niet te veel inspannen.

Veiligheid

Peru heeft net als vele andere landen te kampen met criminaliteit. Er wordt door de overheid hard aan gewerkt, maar niettemin is het aan te raden op uw reis door Peru, net als door andere Zuid-Amerikaanse landen, op uw hoede te zijn! Loop op de eerste plaats niet te koop met uw rijkdom. Laat uw dure sieraden en horloges gewoon thuis en neem alleen goedkopere versies mee. Stop uw portefeuille met al uw geld zeker niet in uw achterzak, neem alleen het hoogstnoodzakelijke mee de straat op en laat de rest in de kluis van uw hotel.

Vervoer

De afstanden in Peru zijn enorm, maar gelukkig bestaan er vele goede manieren om het land te bereizen. De bus is het meest gebruikelijk. In de kustgebieden zijn de wegen en de service redelijk goed. In de bergen en het binnenland is dit aanzienlijk minder.

Reken er altijd op dat een busreis langer duurt dan verwacht en neem wat te eten en drinken, maar zeker ook iets warms mee om aan te trekken. Een goede fleecetrui is zeker geen overbodige luxe!
U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn.

De afstanden in Peru zijn als volgt:
Lima - Pisco: 3 uur (lijndienst)
Pisco - Nazca: 4 uur
Nazca - Arequipa: 10 uur
Arequipa - Colca Canyon: 4 uur
Colca Canyon - Puno: 6 uur
Puno - Cuzco: 8 uur

In de stad is de taxi het veiligste transportmiddel, maar de ritprijs wel moet van tevoren afgesproken worden aangezien de taxi’s niet over een meter beschikken!
U doet er verstandig aan om eerst aan een lokale inwoner te vragen wat de rit ongeveer zou kunnen kosten om deze prijs vervolgens aan de taxichauffeur voor te leggen.
Zo voorkomt u een te hoge ritprijs, die vaak aan toeristen wordt berekend.

Betrouwbare taxi’s zijn: hoteltaxi’s, de beltaxi’s en de taxi’s met een TAXI sticker achter het raam of een licht op het dak. Het reizen per trein is echt een avontuur en zeker een aanrader.

De meeste treinen rijden door prachtige landschappen en u zult ogen tekort komen.
Er rijden treinen op de volgende routes: Lima-Huancayo, Huancayo-Huancavelica, Arequipa-Juliaca-Puno, Puno-Juliaca-Cuzco en Cuzco-Machu Picchu.
Ook in deze treinen bestaan twee klassen. De tweede klas is goedkoper, maar uiteraard minder comfortabel. De service en het eten is in de meeste treinen uitstekend.
Maar…………..wees alert op diefstal!