Vakantie Foto Tips

Vakantie voorbereiding

Vakantie voorbereiding

De vakantie is voor de meeste mensen de belangrijkste gebeurtenis in het jaar om met een camera op stap te gaan. De thuisblijvers worden steevast verrast met mooie verhalen, maar ook met ellenlange presentaties. Hoe zorg je er nu voor dat jouw vakantiefoto’s niet als een ellenlange presentatie van foto’s overkomt en er zo uitspringen dat de thuisblijvers de volgende vakantie ook zin hebben om “jouw” bestemming te boeken en niet halverwege het verhaal afhaken. Al is mijn site gericht op wereldreizen, jungle tochten e.d., onderstaande tips zijn voor elke vakantie.

Ga nog eens terug op een later tijdstip...maar denk wel aan je eigen veiligheid!

 

Voorbereiding = voorpret

De voorbereiding vind ik het belangrijkste onderdeel van de vakantie. Welk land, welk deel van een land en vooral wat wil ik gaan zien en wanneer. Afhankelijk van de reis stippel ik de route uit of leg ik op zijn minst vast welke bezienswaardigheden ik wil gaan bezoeken. Soms is de planning fixed, afhankelijk van de bestemming. Wanneer je weet welke bezienswaardigheden bij elkaar in de buurt liggen, weet je ook hoeveel tijd je op de ene plek kunt besteden. Vanzelf zal het weer niet altijd meespelen, of het moment van de dag geeft teveel licht. Wanneer je op doorreis bent, ontbreekt het dan aan tijd om later op de dag of de volgende dag ’s ochtends vroeg nog eens terug te gaan. Met wild life werkt dat weer anders, dan heb je de omstandigheden te accepteren zoals deze zijn. De volgende dag terug is geen optie, de beesten zullen hoogstwaarschijnlijk op een andere locatie zijn. Goede gidsen brengen hier uitkomst. Een gids gewend aan fotografen zal ook rekening houden met de lichtomstandigheden, maar wild life laat zich niet sturen, zij gaan 's avonds pas terug naar hun nesten of slaapplekken.

Geen keuze waar het licht vandaan komt, anticiperen op de
brulaap boven in de boom. 

Wat helpt in de voorbereiding zijn onder andere de sites van de lokale “VVV’s”, reisgidsen zoals de Lonely Planet en Rough Guides, en ook Wikipedia, Google Maps (en Google Earth) en de fotosites zoals SmugMug en Flickr zijn uitstekende bronnen om te raadplegen. Via Flickr Places krijg je snel een idee van de fotografische mogelijkheden van een plaats. Free Photo Guides, is een site waar interessante fotografische plekken beschreven worden. Een goed initiatief, maar het komt nog niet echt van de grond. Wel is het de moeite waard om even te kijken of je reisbestemming er toevallig wel op staat.

Persoonlijk ben ik geen voorstander om meer dan één ding op een dag te plannen (behalve tijdens een stedentrip, waar de bezienswaardigheden elkaar opvolgen). Afhankelijk wat ik wil fotograferen kan ik wel een hele dag in een bepaald gebied blijven. Vakantie is dan ook wel eens inspannend, ondanks dat je de hele dag met je hobby bezig kan zijn. Neem genoeg te drinken en te eten mee, vooral in de tropen is genoeg water, zonnecrème en/of een zonnehoed geen overbodige luxe, naast anti muggen spray. Wanneer je er voor gekozen hebt om ook zelf te rijden dan is het goed plannen van zo’n dag helemaal belangrijk. Tenslotte rij je in een vreemd land, met andere (gedrags)regels. Zelf rijden heeft als voordeel dat je onderweg kunt stoppen wanneer jij dat wilt.


Niet overal zijn de regels zoals deze “thuis” gelden.

Wanneer je een nieuwe camera hebt gekocht voor je vakantie, zorg er dan voor dat je voor je echt op reis gaat je de belangrijkste functies eigen heb gemaakt. Niets is zo vervelend als halverwege de vakantie te constateren dat je al de hele tijd met de verkeerde instellingen aan het fotograferen bent, of dat je veel meer uit je foto’s had kunnen halen. Neem de handleiding mee (als boekje of op je laptop)!

Laat details van de omgeving zien…Isla Bartolomé, Galapagos (scan)

Afhankelijk van hoe je fotografeert, in RAW (TIFF) of in JPG, of dat je je laptop meeneemt of een ImageTank (een harde schijf met een card reader), heb je een andere behoefte aan geheugenkaartjes. Van geheugenkaartjes kun je er nooit genoeg hebben, beter teveel dan dat je aan het eind van de vakantie foto’s moet gaan wissen. Niet zozeer dat je geen keuze kunt maken, maar je kunt beter thuis wissen dan tijdens je vakantie, die tijd kun je beter aan fotograferen besteden.

Om die reden nemen steeds meer mensen hun laptop mee op vakantie. Persoonlijk vind ik het onnodig veel gesleep, ik neem liever een extra lens mee het vliegtuig in. Maar met de auto spreekt het voor zich dat de laptop meekan.

Naast (meer dan) voldoende geheugen kaartjes zijn een extra set batterijen ook aan te raden. Batterijen zijn niet alleen eerder leeg in koude omstandigheden, maar ook in warmere omstandigheden.

Bij de voorbereiding hoort ook welke vaccinaties (wijs op reis) nodig zijn en een goede reis- en kostbaarhedenverzekering. Van alle apparatuur die ik bij me heb, heb ik een kopie van de aanschafnota bij me. Dit kan handig zijn bij de douane, ook bij terugkomst in Nederland. En naast de kopieën van de rekeningen heb ik ook een kopie van al mijn pasjes bij me.

Inpakken

De beperkende factor op vakantie is vaak hoeveel je mee kunt/wilt nemen. Als je gaat vliegen krijg je te maken met regels over wat wel en niet mee mag en hoeveel het geheel mag wegen, ga je met de bus of trein dan zijn er ook beperkingen aan wat je zelf kunt dragen of wat een werkbare hoeveelheid is. Ga je met de eigen auto dan ben je wat flexibeler, maar nog steeds zijn er beperkingen aan de ruimte en hoeveel werkbaar is. Dit betekent altijd dat je beperkt bent in wat je mee kunt nemen.

Laat de plaatselijke bewoners zien…

Het inpakken van spullen is dus erg belangrijk, het betekent van tevoren verzinnen wat je mee gaat nemen. Stel jezelf de vraag of je wel gebruik gaat maken van al die spullen. Ga je op stedentrip, dan kun je je afvragen of de telelens wel nodig is? Met een paar extra stappen of door het vriendelijk te vragen kun je ook foto’s maken van de plaatselijke bevolking. Is de laptop alleen nodig voor het uploaden van foto’s dan kun je misschien beter uit de voeten met een ImageTank, of met een paar extra geheugen kaartjes.

Voor mezelf heb ik altijd een afvink lijstje, heb ik alles? Voldoende geheugenkaartjes, extra batterijen, schoonmaakdoekjes, filters, stroomstekkers die passen op het stopcontact in het land, etc. Eigenlijk alles waar niet makkelijk aan te komen is op locatie. Leg alles eerst bij elkaar voordat je het inpakt, zodat je kunt controleren of je alles hebt.

Op een fotografie reis is het doel duidelijk, dan weet je wat je gaat fotograferen en wat je daarvoor mee wilt/kunt nemen. Maar ook voor een ander soort vakantie kun je jezelf van te voren afvragen wat je nodig hebt. Aan de andere kant, heb je toevallig net niet die ene lens bij je, dan wordt je gedwongen om creatief met de situatie om te gaan.

Groothoek- (10-22) en Telelens (70-200) mee op dagtrip

Meestal kies ik ervoor om op een niet geplande dagtrip al m’n lenzen mee te nemen, de situaties zijn dan onbekend waardoor ik dan flexibeler kan reageren. Een geplande dagtrip is daarmee dus veel makkelijker, weten wat je gaat doen, betekent ook dat je van te voren kan bedenken wat je nodig hebt. Tenslotte, wanneer je de hele dag met je camera-apparatuur loopt te sjouwen gaat het je uiteindelijk tegenstaan. Met vakantie betekent dat, dat ik een deel van mijn apparatuur achterlaat in de hotelkluis of het huisje.

Op locatie

Van vrijwel elk land of stad kun je tijdens je voorbereiding de belangrijkste monumenten en attracties opzoeken, misschien was het al de reden waarom je juist naar deze plaats toe wilde. Deze onderwerpen zijn al miljoenen keren gefotografeerd. Vaak vanuit dezelfde hoek (er zijn plekken waar mensen in de rij staan om vanuit dezelfde hoek een foto te maken), bij de eerste blik, met een medium lens van ooghoogte en onder dezelfde lichtomstandigheden.

Dit betekent dus dat je foto’s al bekend zijn voordat men er naar kijkt en daarom al gauw gaan vervelen. De kunst is om een apart beeld te creëren van die plek en op die manier een serie afwisselende foto’s te laten zien.

Wijk af van de standaard…

Wanneer je hiermee gaat experimenteren is het aan te raden om eerst de “bekende foto” al proberen te maken en ga daarna aan de slag met experimenteren. Ga ’s ochtends vroeg, met weinig mensen, of ga ’s avonds nog eens terug. Neem de omgeving in je op, zodat je andere invalshoeken kunt gebruiken.

Gebruik foto’s genomen van afstand om de omgeving te tonen, ga vervolgens dichter bij voor een krapper kader en detailfoto’s. Loop rond de locatie voor een andere blik. Wissel horizontaal en verticaal af, probeer andere hoeken te vinden, juist hoger of lager te gaan staan en dan weer op ooghoogte, gebruik groothoek- en telelenzen door elkaar heen en probeer door de afwisseling de foto’s het verhaal te laten vertellen.

Één of meerdere dagen

Afhankelijk van of je één of meerdere dagen op een locatie bent zul je het fotograferen anders benaderen. Kom je maar één keer op een plek, dan heb je het niet voor het kiezen. Midden op de dag, het weer zit niet mee, veel drukker dan verwacht, etc. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Door de situatie creatief te benaderen valt er meer uit een “slechte situatie” te halen dan men denkt.

Lichtomstandigheden accepteren…

Probeer altijd de situatie te maximaliseren, door bijvoorbeeld wat eerder aan te komen of later weg te gaan. Simpelweg wat geduld hebben helpt ook, even wachten tot het groepje weer verder is getrokken of de zon net weer uit de wolken komt.

Zit je iets langer in het gebied of in een stad, dan heb je kans om op een ander moment nog een keer terug te komen om een bepaalde scène onder betere omstandigheden vast te leggen. Let dan op waar de zon staat om te bepalen of je beter ‘s ochtends, ‘s avonds of juist midden op de dag terug kunt komen en houd het weerbericht in de gaten. Een tweede keer teruggaan naar een plek kan ook helpen om nieuwe gezichtspunten te vinden.

Vanuit Rondo zomaar aan de andere kant van de brug te komen
staat niet aangegeven, dit lukt alleen met vragen.

Kijk ook in de rekken met ansichtkaarten welke gezichtspunten andere fotografen hebben genomen en onder welke omstandigheden. Dat is een goed startpunt om uiteindelijk je eigen draai aan een foto te geven. Met behulp van een kaart probeer ik ook interessante locaties te zoeken, soms heb je betere mogelijkheden om een interessante compositie te maken van een grotere afstand, bijvoorbeeld als je de Eiffeltoren gaat fotograferen.

Belichting

Tijdens hoogzomer midden op de dag, als de zon erg hoog aan de horizon staat en er weinig wolken zijn worden alle delen van een scène gelijk belicht, er is weinig contrastverschil tussen de schaduwen en de lichte delen waardoor de foto als saai ervaren kan worden. Of de zon is juist zo fel dat er diepzwarte schaduwen ontstaan, waardoor je allerlei belichtingsproblemen krijgt. En toch is dit het moment waarop veel toeristen fotograferen in de zomervakantie, tussen 10/11u en 16/17u.

Ook op zonnige dagen zijn er mooie plaatjes te maken…

Vroeger of later op de dag, als de zon lager aan de horizon staat heb je meer mogelijkheden om met het licht te spelen. Door jezelf en je onderwerp in een bepaalde hoek met de zon te plaatsen kun je verschillende effecten bereiken. Als je mensen fotografeert, probeer ze dan volledig in de schaduw te plaatsen zodat je een gelijke belichting kunt krijgen, ga in ieder geval niet met je rug direct naar de zon staan, dan loop je grote kans dat degene die je fotografeert met dichtgeknepen ogen de lens in kijkt.

Tips

Let op dat er geen zaken in de foto zitten die afleiden en de aandacht van de kijker van het eigenlijke onderwerp kunnen weghalen. Dingen zoals spiegels, ramen, felle kleding in de groepen mensen, etc. Probeer afleidingen te reduceren door een paar stappen naar links of rechts te doen. Alles wat de aandacht van het hoofdonderwerp kan weghalen moet zo veel mogelijk uit de foto weg. Kijk met je oog langs alle randen van het kader, zoom waar nodig in.

Veel mensen werken erg hard om geen mensen in het beeld te krijgen. Dit geldt vooral voor toeristen (die zijn overal), maar vooral de lokale bevolking kan juist dat extra aan de ‘rapportage’ geven en de sfeer van het land of de stad tonen. Bij de Toren van Pisa houden veel mensen hun hand tegen de toren om te voorkomen dat hij omvalt, dat is een bekend plaatje. Dan kan het juist weer interessanter zijn om de mensen vast te leggen die de andere mensen vastleggen.

Foto’s van reisgenoten of van jezelf geven een persoonlijk tintje aan het overzicht, probeer alleen te voorkomen dat je er op elke foto als een Japanse toerist bij staat. Probeer spontane momenten te vinden om vast te leggen, laat zien hoe leuk het was op vakantie en wat jullie samen hebben gedaan.

…en denk aan de compositieregels.

Ga van het gebaande pad af, stop op interessante plekjes richting je eindbestemming, neem de toeristische route. Als je wandelt zie je meer dan wanneer je fietst, als je fietst zie je meer dan wanneer je met de auto rijdt. Een langzamer ritme zorgt er voor dat je meer gaat zien. Soms is het zonde van de tijd, een andere keer vindt je de verborgen schatten van een gebied.

Je bent op vakantie, vul niet de hele dag met fotografie (tenzij je expliciet op een fotografie reis bent en je reisgenoten dit ook zijn), maar ga iets vroeger op stap of ga er ‘s avonds nog even op uit om de foto’s te maken en geniet ook van de interessante omgeving, plaats of cultuur.

Aansluitend op dat punt, vergeet niet te genieten van waar je op dat moment bent. Beleef niet de hele vakantie door de camera, waardoor je pas achteraf via de foto’s ziet waar je geweest bent.

Weer thuis

Ben je weer thuis, dan begint het grote uitzoeken. Foto’s naar de computer verplaatsen en een back-up maken zijn de eerste handelingen, pas als de back-up er is gaan de foto’s van de geheugenkaart. Vervolgens selecteren welke foto’s het meest interessant zijn en eventueel bewerkingen toepassen. Probeer een afwisselend geheel te maken, 20 foto’s van dezelfde locatie voegen meestal weinig toe aan de indruk die iemand krijgt van de locatie. Niemand is geïnteresseerd in al je foto’s, probeer de beste er uit te pikken. Maak desnoods twee albums, één voor jezelf met de foto’s die je reisverhaal vertellen en één van de foto’s die je wilt delen.

Je foto’s kun je op je computer laten staan, maar leuker is deze met anderen te delen, bijvoorbeeld door ze op een online fotodienst te plaatsen (Flickr, Smugmug, Mijnalbum, Zoom.nl, etc.). Je kunt ze dan vaak ook groeperen en van tags voorzien zodat je een organisatie kunt aanbrengen en mensen commentaar kunnen achterlaten.

Een leuke manier om je foto’s te presenteren is in een foto-album. Bij veel winkels kun je online je foto’s doorsturen en een fotoboek ontwerpen. Probeer met je foto’s een verhaal te vertellen, door bijvoorbeeld 3-4 foto’s van een locatie te plaatsen waarbij je de omgeving laat zien, maar ook detailfoto’s en andere dingen die opvallen.

Ben ik echt heel erg tevreden over een foto, dan laat ik deze achter plexiglas of op canvas afdrukken voor aan de muur. Bij bezoek is dat vaak een mooie aanleiding om het over de vakantie of je fotografie te hebben.

Ik hoop dat ik je een goed idee heb gegeven van waar je aan kunt denken voor, tijdens en na je vakantie. Geniet ervan en vergeet ook niet nadat je weer thuis bent tijd te maken voor je hobby.

 

Back-Up op Locatie

Back-up je digitale foto’s op locatie

Digitale fotografie heeft veel goeds gebracht, maar je kunt nu ook met een enkele verkeerd ingedrukte knop alle bestanden zomaar kwijt zijn en er veel tijd en moeite in steken om de foto’s terug te krijgen indien al mogelijk. In dit artikel tips hoe om te gaan met digitale fotobestanden als je op vakantie of op locatie bent.

Geheugenkaartje en (mijn) EOS50D, zonder battery grip.

Geheugenkaart

De vraag is wat of hoeveel mee te nemen aan opslagruimte? In RAW en JPG fotograferen vraagt de meeste opslagruimte. 10 Mb voor een JPG en 30 Mb voor de RAW uitvoering van je foto is tegenwoordig heel gewoon. Dat zijn nog geen 100 Foto’s op een 4 GB kaartje. En dat vraagt een dag fotograferen toch al gauw.

Wanneer ik met vakantie ga, vertrouw ik er niet op dat ik lokaal wel geheugen bij kan kopen en neem daarom echt voldoende geheugen mee. Ik ben niet iemand die een laptop of een image tank met zich meesleept, al overweeg ik die laatste tegenwoordig steeds meer. Er gaat dus al gauw zo’n 80 GB aan geheugen mee.

Wanneer ik een fotografie dag heb neem ik in ieder geval een reserve geheugen kaart mee en meestal stop ik dan minimaal een 16GB geheugen kaart in de camera. Dat is ruim voldoende voor een hele dag fotograferen op een evenement en meer dan voldoende voor een week bij landschapsfotografie. Hoe groter de geheugenkaart, hoe langer je door kunt blijven gaan. Ook belangrijk voor het volgende punt.

In principe gooi ik geen foto’s van de geheugen kaart zolang deze in de camera zit, of het moet overduidelijk zijn dat ik niets meer met de foto kan, en dan nog doe ik dat niet eerder dan tijdens een moment van rust. Tenslotte met genoeg geheugen bij je is er geen enkele reden om je te gaan concentreren op het weggooien van foto’s terwijl je ook heerlijk bezig kan zijn met het fotograferen zelf. Daarbij op het kleine schermpje van de camera zijn kleuren en scherpte moeilijk in te schatten. En wat mij nog wel eens gebeurt, in eerste instantie lijkt de foto mislukt, maar eenmaal op de PC op een groot scherm zitten er soms elementen in die toch heel goed toepasbaar zijn, soms met een uitsnede en soms als geheel.

Bovenstaande foto, genomen in de avondschemering met de camera nog ingesteld op een situatie van de middag.
Mislukt, een groot deel is overbelicht en de ara is ook niet scherp. Toch heeft de foto wel iets.

Er is ook nog een ander “gevaar” wat bij het wissen om de hoek komt kijken. Bij veel compact camera’s zit het knopje “remove” en “remove all” gewoonweg naast elkaar. Het zal je maar gebeuren, alle 400+ foto’s die je op je kaartje hebt staan in één keer gewist door een bedieningsfout. Mocht het je toch een keer gebeuren of heb je de pech dat je geheugen kaartje corrupt raakt, haal dan meteen het kaartje uit je camera! SanDisk heeft goede recovery software (RescuePro) waarmee er vaak 80 tot 100% van de foto’s nog teruggehaald kunnen worden (op de PC).

Om ervoor te zorgen dat ik gebruikte geheugenkaartjes niet nog een keer gebruik heb ik bij de aanschaf van mijn fototas er op gelet dat bij de geheugen kaart vakjes een extra indicatie lipje zit, op die manier vergis ik me niet dat ik al een volgeschreven kaartje weer opnieuw in de camera stop (en dan misschien per ongeluk formatteer).

Soms (of heel regelmatig) ben je wel eens op een locatie waar je waarschijnlijk nooit in je leven meer terug zult komen. Als het nog mogelijk is gebruik dan meerdere kaartjes op die dag, dat vermindert het risico dat je de foto’s van die locatie kwijt zult raken. Veel mensen zweren erbij om een laptop mee te nemen op vakantie. Voor het opslaan van je foto’s is dit natuurlijk perfect, maar het betekent ook weer extra bagage, al worden de notebooks steeds lichter, is het ook weer extra gesleep. Een imagetank kan ook een oplossing zijn, op deze manier heb je minder geheugenkaartjes nodig.

Maar houd rekening met de risico’s, ook de harde schijf van je imagetank of laptop kan crashen (wanneer het geen SSD is) en ze zijn gevoeliger voor diefstal. En dan ben je dus alles kwijt. Voor mij de reden dat ik mijn volle kaartjes apart bewaar van mijn fotoapparatuur en dat ik voldoende kaartjes meeneem.

Thuis

Eenmaal thuis upload ik meteen de foto’s maar formatteer de geheugen kaartjes niet, dit doe ik niet eerder dan dat ik alle foto’s heb uitgezocht en deze op DVD heb gebrand en een kopie op mijn externe harde schijf heb gezet. Voor wat betreft het formatteren van de kaartjes, meestal komt het erop neer dat ik die pas formatteer wanneer ik deze weer opnieuw gebruik.

Van mijn reizen maak ik altijd een album, één voor mezelf, waar ik graag al mijn goede foto’s in verwerk, zij vertellen het verhaal. En een album welke ik kan delen met anderen, een greep uit de beste foto’s. Aanvullend gebruik ik foto’s voor mijn website, grotendeels in de portfolio en andere voor de verschillende artikelen.

Formatteren

Ik formatteer nooit de foto’s van de Compact flash kaart in de computer, maar alleen in de camera. Dit is misschien bijgeloof, maar ik probeer alleen de camera naar de geheugenkaart te laten schrijven. Het bestandsformaat in de meeste geheugenkaartjes is FAT32, dus als je toch de kaart met de computer formatteert, zorg er dan in ieder geval voor dit niet in NTFS of Mac OS Extended formaat te doen.

Tips

Voordat de camera de tas weer in gaat controleer ik de batterijen, de instellingen zoals de ISO-waarde en de onder- of overbelichtinginstelling (zo voorkom ik dat ik in de volle zon met ISO 3200 sta te fotograferen of dat ik de eerste foto’s onbedoeld onder- of overbelicht). Nu formatteer ik het geheugenkaartje.

Ter afronding nog een paar tips om fouten met geheugenkaarten te voorkomen. Er zitten geen bewegende delen op, maar externe omstandigheden kunnen er nog steeds voor zorgen dat een kaartje corrupt raakt. Bescherm de kaarten voor statische elektriciteit en stof, sla ze op in een anti-statische zak of minimaal in de bijgeleverde plastic opbergmapjes.

Bescherm de kaartjes voor de hitte, laat ze niet in de auto liggen op een warme dag. Bescherm kaartjes ook tegen vochtigheid, geen koele en droge kaartjes vanuit een auto met airco in een warme vochtige omgeving direct in je camera stoppen, maar eerst een tijdje laten acclimatiseren. Zelfde geldt trouwens voor de camera zelf.

Elke camera geeft met een lampje aan dat er naar de geheugenkaart wordt geschreven. Zet de camera nooit uit als dit lampje brandt en haal de geheugenkaart er zeker niet uit op dat moment! Voor compactcamera’s is dit kritischer dan voor spiegelreflexcamera’s, omdat die vaak een kleiner buffer hebben waardoor de camera er langer over doet om de foto’s naar de kaart te schrijven. Het duurt dus langer voordat de camera uit kan. Zorg er ook voor dat je voldoende batterijcapaciteit overhoudt. Als de batterij leeg gaat tijdens het schrijven loop je het risico dat de laatste foto (minimaal) corrupt raakt.

Het lijkt overdreven, vooral wanneer fotograferen hobby is en geen bron van inkomsten. Maar ook met hobby is zekerheid inbouwen niet verkeerd, werk je volgens (door jezelf opgelegde) richtlijnen dan is de kans op verlies veel minder groot en wanneer er orde is, is het later terugzoeken van bepaalde foto’s ook geen probleem meer.

Wijs op Reis

Goed voorbereid op reis

Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk dat je goed bent voorbereid. Ook in medisch opzicht.
Uit recent onderzoek van TNS NIPO en Gezond op reis blijkt dat veertien procent van de reizigers ziek is geworden tijdens of kort na de vakantie. Voor mensen die de vakantie doorbrachten in Egypte lag dit percentage zelfs op 29 procent. Veel ziektegevallen kunnen eenvoudig worden voorkomen door je te laten vaccineren en tijdens de vakantie een aantal belangrijke tips in acht te nemen.
Veel mensen weten niet dat vaccinaties ook worden aanbevolen voor bijvoorbeeld landen dichtbij huis zoals Kroatië, Egypte en Turkije. De helft van de reizigers naar deze populaire bestemmingen, laat zich niet vaccineren. „Mensen denken: ik ga een week of twee naar de zon en blijf op een all-inclusive resort, dus mij kan niets gebeuren. Toch lopen zij risico infectieziektes te krijgen als difterie en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Laatstgenoemde kun je al krijgen door besmet water te drinken”, vertelt Chan.
Volgens de directeur laat slechts 36 procent van vakantiegangers naar risicogebieden dichtbij huis zich informeren over gezondheidsrisico’s en/of benodigde vaccinaties". ,,Voor verre vakantie ligt dit op 62 procent.”
Ook zijn er nogal wat misverstanden over de kosten van reisvaccinaties. Veel consumenten laten zich niet inenten omdat zij vaccinaties (te) duur vinden. Dit is onterecht want reisvaccinaties worden door veel zorgverzekeraars vergoed. Bovendien bieden sommige vaccinaties wel tot 25 jaar bescherming, zoals bij Hepatitis A."


Tips voor een geslaagde vakantie

Voor de reis

  • Win uiterlijk 6-8 weken voor vertrek informatie in over de gezondheidsrisico's van de vakantiebestemming
  • Laat je vaccineren wanneer vaccinaties verplicht zijn of worden aanbevolen
  • Neem een goed gevulde EHBO-kit mee met pleisters, ORS, een pincet en tekenpen, en afhankelijk van de bestemming, injectienaalden
  • Check je reis- en zorgverzekering en zorg dat je voldoende verzekerd bent

Tijdens de reis

  • Vermijd direct zonlicht tussen 11.00 – 14.00 uur en smeer je regelmatig in
  • Drink voldoende water. Drink alleen gebotteld water en kook leidingwater tenminste 5 minuten
  • Neem bij maaltijden (wat) meer zout dan gebruikelijk
  • Eet geen onverpakt ijs en gebruik geen ijsblokjes
  • Eet geen (half) rauw vlees, vis- en schelp- en schaaldieren
  • Gebruik een goede muggen werende crème of olie (met DEET) en draag tussen zonsondergang en zonsopgang bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek, sokken en schoenen)
  • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend (zoet) water

Na de reis

  • Wanneer je na een vakantie ziek wordt, zeg dan tegen de huisarts dat je op reis bent geweest. Sommige ziektes komen pas na maanden aan het licht.


Aanvullende medische reistips, zoals het voorkomen muggenbeten, voedsel- en virusinfecties vind je op www.thuisvaccinatie.nl/tips

Vaccinaties:

Onderstaande informatie is om u enigszins van wat achtergrondinformatie te voorzien m.b.t. de meest voorgeschreven reizigersvaccinaties. Een aantal zijn zeker nodig op onze reizen, de anderen zijn informatief bedoeld. En ondanks dat er heel veel informatie op het Internet te vinden, geldt altijd: voor de laatste informatie en welke vaccinaties u nodig heeft, raadpleeg de daarvoor bestemde instanties zoals de GG&GD, Meditel e.d. De GG&GD heeft een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Heeft u een afspraak, neemt u dan altijd een uitdraai van uw reisprogramma mee. Hiermee verzekert uzelf dat men u een advies op maat kan geven.

Tuberculose:

Voor TBC wordt over het algemeen in Nederland geen vaccinatie gegeven maar een test (controle) gedaan.
Deze test wordt aangeraden aan reizigers:

  • die langer dan 3 maanden verblijven in risicogebieden;
  • die regelmatig korte reizen maken naar risicogebieden.
  • die het vermoeden hebben blootgesteld te zijn aan Tuberculose (lokaal openbaar vervoer, of onderdak bij plaatselijke bevolking of contact hebben gehad met zieke hoestende mensen.)

De controle op TBC gebeurt door middel van een huidtest (Mantoux). Een Mantoux test moet indien mogelijk 10 weken voor vertrek en 8 à 10 weken na terugkeer uitgevoerd worden. Een Mantoux test vooraf is alleen nodig voor de langverblijvers.

Opmerking:
Indien van toepassing, betreffende een mogelijke inenting tegen TBC (BCG-vaccinatie) word je nader geïnformeerd bij een vaccinatieburo.

Tuberculose is een ziekte die in veel tropische landen voorkomt. TBC wordt bijna altijd overgebracht doordat iemand die de ziekte heeft de bacillen uithoest. Als je deze bacillen inademt kun je ook tuberculose krijgen. Je hebt meer kans op besmetting in kleine, afgesloten ruimten zoals bussen. In sommige gevallen kun je ziekte ook krijgen via ongepasteuriseerde melk.
TBC kan zich in elk orgaan voordoen en de symptomen variëren per aangedaan orgaan.


Rabiës (hondsdolheid):

Beschermingsduur:
2 Jaar na een serie van drie prikken.

Deze vaccinatie geldt voor mensen die langere tijd in gebieden verblijven waar rabiës voorkomt en medische hulp zeer ver weg of slecht is. Ook gaan steeds meer mensen fietsen in de (sub)tropen. Deze mensen lopen meer risico's op beten van honden. Kleine kinderen vormen ook een risicogroep dus komen ook eerder in aanmerking voor deze vaccinatie.

Schema:
De Rabiësinenting is een schema van 3 vaccinaties. Ze worden normaal gegeven op dag 0, 7 en 21. Een aanpassing van het schema is in overleg mogelijk. De bescherming is 2 jaar. Boostering met 1 prik is daarna mogelijk. Voor mensen die de vaccinatieduur willen uitbreiden is het verstandig een 4e prik te halen na 1 jaar. U heeft dan 5 jaar bescherming in plaats van 2 jaar. Bij mensen met een verhoogd risico op expositie (blootstelling), bijvoorbeeld mensen die met vleermuizen werken of dierenartsen, wordt het bepalen van een titer (bloedcontrole op antistoffen) dringend aanbevolen.

Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt overgebracht door honden, vleermuizen, vossen en apen. Je kunt het oplopen door beten van deze dieren, maar ook door likken of krabben.


Gele Koorts:

Beschermingsduur:
10 Jaar.

Gele koorts komt alleen voor in Zuid-Amerika, Afrika, Panama en op de Caribische eilanden Trinidad en Tobago. Kijk op het kaartje hieronder waar de gele koorts inenting verplicht is of aanbevolen wordt.

Schema:
Deze vaccinatie moet minimaal 10 dagen voor binnenkomst in het land toegediend worden.

Opmerking:
Voor een aantal landen is dit een verplichte vaccinatie. Voor het verkrijgen van een visum kan deze vaccinatie ook gevraagd worden of vereist zijn.

Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgebracht. De muggen steken overdag.
Drie tot zes dagen nadat je bent geïnfecteerd met het gele koorts virus krijg je koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. Deze fase van de ziekte duurt drie tot vier dagen. In 15% van de gevallen kan gele koorts een ernstig beloop krijgen. De symptomen van gele koorts zijn dan: opnieuw koorts, geelzucht, buikpijn, braken en bloedingen. De helft van de patiënten bij wie de ziekte ernstig verloopt overlijdt eraan.

D.T.P.:

Beschermingsduur:
10 Jaar.

DTP staat voor: Difterie, Tetanus, Polio
Dit is een herhaling van uw kinderprik.

De DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. De aanbeveling geldt dus ook voor Turkije en Oost-Europa.

Difterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het komt in Westerse landen vrijwel niet meer voor, maar in sommige ontwikkelingslanden nog wel. In de jaren negentig was er een epidemie in de voormalige Oostblok-landen, doordat de vaccinatiecampagnes niet meer goed werden uitgevoerd na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De ziekte wordt overgebracht via hoesten. Verschijnselen zijn koorts, keelpijn en hangerigheid. Soms ontstaan er vliezen in de keel waardoor iemand zelfs kan stikken.

Tetanus, ook wel "kaakklem" genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral in aarde en straatvuil zit. De ziekte is altijd dodelijk zonder behandeling. Symptomen zijn stijfheid in de buurt van de geïnfecteerde wondjes en spierkrampen, vaak ook in de kaakspieren, vandaar de naam kaakklem. De bacterie komt in alle landen voor, ook in Nederland.

De injectie die je soms bij de huisarts of op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis krijgt als je een wondje hebt gehad is het tetanusvaccin. Als je gevaccineerd bent hoef je in de 10 jaar erna geen injectie meer tegen tetanus. Als je gevaccineerd bent voor DTP voorkom je dat je in het buitenland een injectie voor tetanus krijgt als je een wondje oploopt.

Polio is een virusziekte die van ontlasting naar de mond en soms ook via hoesten wordt overgebracht. Het heet ook wel kinderverlamming, hoewel de meeste mensen die besmet zijn met het poliovirus nauwelijks iets van de ziekte merken.
Polio komt nog steeds voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.


Buiktyfus:

Beschermingsduur:
3 Jaar.

Buiktyfus komt veel voor in Azië



Meningitis (hersenvliesontsteking):

Beschermingsduur:
3 Jaar.

Meningitis A, C, Y en W 135 (Conjugaatvaccin Nimenrix en Menveo)

 

Hepatitis A:

Beschermingsduur:
1 Prik geeft 1 jaar bescherming, na de 2de prik 25 jaar.

Havrix 1440
 
Schema:
Voor je vertrek heb je één injectie nodig. Na terugkeer (6 - 12 maanden) krijg je een herhalingsprik.

Hepatitis B:

Beschermingsduur:
Levenslang.

Schema:
2 injecties met een maand tussentijd en een derde prik na 6 - 12 maanden.
 
Opmerking:
Een bloedcontrole één maand na de 3e injectie om te kijken hoelang je beschermd bent. Dit is alleen nodig voor mensen met een beroepsrisico. (medici etc)


Hepatitis A&B (gecombineerd):

Beschermingsduur:
Na 3 vaccinaties bent u voor Hepatitis A minimaal 25 jaar beschermd en voor Hepatitis B levenslang.

Twinrix

Schema:
Voor je vertrek heb je 2 injecties nodig met 1 maand tussentijd. Na terugkeer (6 tot 12 maanden) krijg je een herhalingsprik.

 

Japanse Encefalitis:

Beschermingsduur:
2 Jaar.

Japanse encefalitis is een hersenontsteking die bij reizigers weinig voorkomt. De ziekte wordt door een mug overgebracht en komt bijna alleen in Azië voor. Vooral op het platteland in de buurt van rijstvelden loop je kans gestoken te worden. Het vaccin wordt alleen aangeraden aan mensen die beroepshalve (bijvoorbeeld biologen, landbouwdeskundigen of antropologen) meer dan een maand in risicogebieden werken. Als je in een risicogebied langer dan 6 maanden verblijft, is vaccinatie ook te overwegen.

Schema:
2 prikken op dag 0 en 28.

Opmerking:
soms is een derde vaccinatie nodig na 1 tot 2 jaar.


F.S.M.E. (Nencephalitis):

Beschermingsduur:
3 Jaar.

Tekenencephalitis wordt veroorzaakt door een virus. Het wordt overgebracht op mensen via een tekenbeet en via het drinken van ongepasteuriseerde melk. De teek komt voor in grote delen van Midden, Oost en Noord-Europa (Europese variant). Deze is minder ernstig. Teken besmet met de Niet Europese variant komen voor in het zuiden van de voormalig Sovjet/Unie, Kazachstan, het noordoosten van China, Japan en Mongolië. De teken leven in bossen en grasland. Ze zijn actief van maart tot november. Deze niet Europese variant verloopt vaak veel ernstiger. Informeer met een verpleegkundige van het vaccinatiecentrum of u voor deze vaccinatie in aanmerking komt.

Schema:
De eerste twee doses met 1-3 maanden tussentijd, de derde prik 9 –12 maanden na de tweede.


Cholera:

Opmerking:
Dit is tegenwoordig een formaliteit, hiervoor krijg je alleen een stempel in je vaccinatieboekje (gratis).
Er is tegenwoordig ook een vaccin beschikbaar (Dukoral)

Over het vaccin wordt u verder bij uw vaccinatieburo geïnformeerd


Malaria:

Profylaxe
De meeste vaccinatieburo’s schrijven een recept uit  waarmee je bij de apotheek de pillen kunt halen. De betaling van de malariapillen gebeurt bij de apotheek.
In de meeste gevallen start je vlak voor het vertrek naar de tropen. Soms begin je 3 weken voor je vertrek. Je slikt ze afhankelijk van het advies de gehele periode tot en met 4 weken na het verlaten van het malariagebied. In het geval van Malarone duurt het naslikken 1 week.

Opmerking:
Voor Malaria Profylaxe krijg je altijd een persoonlijk advies. Dat kan soms afwijken van het standaardadvies.

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.